\"Предстои да запишем нов сингъл с клип\"

Как избрахте името на групата и кой даде идеята за него?

Радо: На този въпрос може да отговори Миро. Той е човекът, направил групата преди 5 години.
Миро: Това е въпрос, който много пъти са ни задавали, но никога не съм се уморявал да отговарям. Името е избрано, защото според мен то отговаря на стила на музиката, която свирим. Сафо е символ на освободеността в изкуството и исках музиката ни да е също така свободна и да не се съобразява със стилове.

Това означва ли, че сте отворени за различни творчески проекти?

Миро: Със сигурност. Не сме се спирали на някакъв стил и не сме си казвали “Това е нашият стил.“, не сме оставали съсредоточени в него. Винаги сме били отворени за нови идеи.

Как примирявате различните си музикални вкусове?

Росен: Ние по-скоро се опитваме да ги обеденим. Винаги се е получавало нещо много готино. Опитваме се да направим някаква симбиоза, за да се получи нещо близко до всеки от нас.
Радо: Колкото повече влияния има на различна музика, толкова по-добре ще става и музиката, която правим.

Разкажете какво правихте през последната година?

Радо: Последната година беше трудна за нас. Сменихме фронтмена си. Но пък беше и много хубава, защото намерихме човека, който да заеме мястото му – това е Игор. Той е страхотен певец, много талантлив и много се радваме, че работим с него.
Росен: Последната година прекарахме в участия, докато достигнем до едно ниво, да се сработим, да бъдем група.
Миро: Успоредно с това готвихме авторски неща за новия ни албум. Вече сме готови с тях. Имаме 20 парчета от които да изберем.

Кога ще бъде готов албумът?

Заедно: Трудно е да се каже. Поне в България надали има някой изпълнител, който да знае кога със сигурност ше излезе албума му.

Какъв ще бъде той в стилово отношение?

Росен: Ще се различава доста от всичките парчета от предходния албум.
Миро: Да не говорим, че с новия тембър на вокала се променя цялото звучене.

Какво планирате за Евровизия тази година?

Заедно: Нищо! (смеят се)

Какво предизвика тази реакция? Какви са впечатленията ви от конкурса?

Миро: Тази реакция е напълно естествена, защото според мен ние не сме за този фестивал. Нашето ниво е малко по-различно и беше грешка, че миналата година опитахме.
Росен: Не сме въобще във формата на този фесивал. Ние сме група, която има съвсем други амбиции, гледаме надругаде. Докато този фестивал е тясно ориентиран.
Миро: Освен това сме малко разочаровани от професионализма на организаторите.
Радо: Моето мнение е, че има някаква мафия в този конкурс, която решава на кой да позволи да вземе някаква изява. Дори и да има талантливи хора, които да искат да представят музиката си, на конкурса оценяването не е обективно.

Мислили ли сте за друга подобна изява, в рамките на друг конкурс?

Миро: Мислили сме, но не в този формат, не точно за конкурс.
Росен: Конкурс е остаряло понятие, по-скоро фестивал.
Миро: Може да е с конкурсен характер, но това не е точно нашата цел – да се състезаваме с някакви хора.

Мислили ли сте да се пробвате извън България?

Миро: Сигурно всеки български изпълнител си го мисли, имайки предвид условията на пазара тук.

А правите ли по-конкретни стъпки за това?

Росен: Стъпките за това са няколко. От нас зависи да изпратим материали до няколкото европейски фестивала, в Източна Европа, които вече имат утвърдена история. Ще видим какво ще стане.
Радо: Работим по въпроса парчетата, които правим сега, да имат и английски текстове, точно за тази цел.

Има ли пазар за българската музика в чужбина?

Миро: Това може да стане само ако някой от големите продуценти прояви интерес към български изпълнител.
Росен: Зависи до къде искаш да стигнеш. Ако говорим за класации като World Chart Express, доста български изпълнители стигат до предни позиции. Но това е еднократно и успеха в класацията няма никакво отражение. Докато клиповете на големите чужди изпълнители продължават да се въртят постоянно по каналите.

С какви трудности се сблъсквате в общуването си с продуцентите на българския пазар?

Миро: Винаги е трудно да се работи с хора, които влагат парите си еднократно и не търсят никаква възвръщаемост.
Радо: Другият проблем е, че повечето не искат да влагат пари в българските изпълнители, защото няма пазар в България.
Росен: В този бранш няма професионалисти в България, които да имат екип и да се занимвата стриктно и последователно с продуциране.

С оглед на това, че пиратството на музика осакатява пазара, мислите ли, че публичнита инициатива за защита на интелектуалната собственост е достатъчно решение на проблема?

Росен: Инициативата е чудесна, но не смятам че ще реши проблема. Единственият вариант е, както на Запад, всеки нормален човек да отиде в магазина и да си купи оригинален албум, без да се притеснява колко пари има в джоба си. Само повишаването на стандарта ни може да реши проблема. Иначе кампанията е много хубаво нещо – обръща се внимание, чува се за този проблем.                                                                                                                                                                                                                                    Радо: За да се случи това, хората трябва да се научат, да бъдат принудени да не си теглят парчетата от интернет. За да стане това трябва да бъдат забранени фрий-сървърите, което едва ли ще стане.

Какви са плановете ви за следвашите няколко месеца?

Радо: Най-важното, което ни предстои през следващите 2 месеца, е да пуснем нов сингъл и да му направим клип. Освен това правим една клубна програма, която включва само авторска музика и няколко кавъра, в истинския смисъл на думата. Нея ще представим по клубове не само в София. Получаваше се така, че пренебрегвахме хората, които искат да чуят авторската ни музика.
Росен: А и вече ни е омръзнало да свирим друга музика. Затова сме и група – за да свирим авторска музика.

Как се казва новият сингъл?

Миро: Не е решено още. Имаме четири парчета, от които да изберем. Ще си направим вътрешна анкета. Парчето, което ще пуснем сега, ще бъде много важно за нас. Предишният ни сингъл беше по-скоро преходен, не е определящ за стила на групата.

Планирате ли общ проект с друг изпълнител?

Росен: Не сме се спряли конкретно на друг изпълнител. В новите ни песни има много място за хип-хоп и може да направим нещо с артисти от тази сфера. Освен това мислим за дует с женски вокал. Не сме отправили конкретни предложения.                                                                                                                                                                                Радо: В новия албум ще бъдат включени поне два дуета.

източник:
pop.bg




{START_COUNTER}